El bloc d'en Joan Herrera

Començo el bloc presentant-me: Sóc el Joan Herrera. Tinc 43 anys i visc al Poblenou, antic barri industrial de Barcelona. Vaig estudiar a l’escola Ton i Guida del barri de Roquetes. I després al Joan d'Austria, a la Verneda...

El ‘tauler’ català: construïm un pol d’esquerres

“Sortirem a guanyar Artur Mas. No ens abraçarem ni amb Rajoy ni amb Mas”, ha repetit Pablo Iglesias des que va arribar a Barcelona. No puc estar-hi més d'acord.

Però a Catalunya no abraçar- se a Mas significa abraçar-se a la sanitat pública, a l'educació pública, a la redistribució de la riquesa. No abraçar-se a Mas significa fer tot el possible per derrotar-lo i construir una alternativa. Perquè la defensa del que és públic sigui fructífera, davant els qui es dobleguen als mercats, cal alguna cosa més que plantar cara i denunciar-ho. Cal crear una expectativa de canvi. I l'expectativa a Catalunya no la pot construir un sol actor.

La realitat catalana és complexa, una mica més complexa que la realitat del conjunt de l'Estat. Mentre a Espanya hi ha hagut bipartidisme imperfecte, al Parlament hi ha fins a set grups parlamentaris. De fet, les relacions entre forces polítiques catalanes han necessitat d'un accent construït, pensat i articulat des de Catalunya. És el cas del que va ser el partit de l'antifranquisme per antonomàsia, el PSUC, o fins i tot el PSC de Maragall.

Avui la política catalana pot reduir-se a una dialèctica entre CiU i ERC per veure qui lidera l’independentisme, però sense que el debat sigui el del canvi de polítiques. Mentre que l'alternativa pot ser la de l’immobilisme encarnat per Ciutadans i PP. Paral·lelament, altres actors reivindiquem, amb diferents accents, un moment constituent  basat en un moment nou i un canvi radical de les polítiques i la política. La qüestió és si entenem el "tauler" català com una peça més per al canvi de majories a Espanya, o el “tauler” català és un tauler propi, en el qual donem la batalla no per irrompre sinó per canviar les polítiques.
COMPARTIR

Joan Herrera

Tinc 44 anys i visc al Poblenou, antic barri industrial de Barcelona. Sóc d'esquerres, ecologista, diputat d'ICV-EUiA i Coordinador Nacional d'ICV. Advocat. Treballo per la llibertat i la igualtat des de la fraternitat...

  • Facebook
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment