El bloc d'en Joan Herrera

Començo el bloc presentant-me: Sóc el Joan Herrera. Tinc 43 anys i visc al Poblenou, antic barri industrial de Barcelona. Vaig estudiar a l’escola Ton i Guida del barri de Roquetes. I després al Joan d'Austria, a la Verneda...

Quanta democràcia necessitem per guanyar la igualtat?


Parlant del llibre “Quanta desigualtat pot suportar la democràcia?” un amic em va suggerir un títol complementari: “Quanta democràcia necessitem per guanyar la igualtat?”.

Comença a ser reconeguda la necessitat de la lluita contra la desigualtat com un dels factors que més necessitem per recuperar la democràcia i com el causant del desgavell. En l’any 29 la fracció més rica de la societat acumulava el 50% de la riquesa. Això va passar a percentatges molt inferiors. I l’any 2008, després d’anys de polítiques que incrementaven la desigualtat, ja hi tornàvem a ser. La sortida de la crisi, però, encara ha incrementat més la desigualtat. Potser perquè qui marca les polítiques són aquells qui, en acumular tants diners, tenen la capacitat d’influir com ningú en les decisions econòmiques.

Quina és, doncs, la clau? La democràcia. Com la guanyem i com la recuperem. L’increment de la desigualtat trenca tots els equilibris entre igualtat i llibertat, totalment necessaris perquè una societat es consideri, des del meu punt de vista, democràtica. Incideix en un debat clàssic en el si de l’esquerra. Però és mitjançant més i millor democràcia com es poden crear els mecanismes que defineixin estratègies per reduir la desigualtat. Democràcia representativa a la que se suma la deliberativa i la participativa, per enfortir la primera i per crear els mecanismes perquè les decisions que es prenen defensin l’interès general i no l’interès particular.
COMPARTIR

Joan Herrera

Tinc 44 anys i visc al Poblenou, antic barri industrial de Barcelona. Sóc d'esquerres, ecologista, diputat d'ICV-EUiA i Coordinador Nacional d'ICV. Advocat. Treballo per la llibertat i la igualtat des de la fraternitat...

  • Facebook
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment